Hoppa till innehåll
Hem » Blogg och nyheter » Bidra till Televindu

Bidra till Televindu

Televindu används

Bidra med filmer till de äldre

Vi tror mycket på samarbete och efterfrågar gärna fler filmer ifrån Sverige och som passar de som bor på våra svenska äldreboenden. Kan man ladda upp en film på Youtube kan man även göra det på Televindu. Det är filmskaparen som har full rättighet till sin film. Då plattformen är utvecklad i främst Norge och Danmark så finns det mest filmer därifrån. 

Vill ni bidra med filmer?  Här kan klipp laddas upp så gör personalen sista redigeringen. 
Bidra digitalt gjennom Televindu (vilmer.no)

Läs denna anvisningen: 
Televindu – Vägledning – Skapa film och bidra

Stort tack för du vill bidra och förgylla livet för personer på våra äldreboenden!

Egna spellistor och lokalt innehåll

På det gotländska boendet Hattstugan har vi publicerat egna spellistor med gotländska och svenska filmer som de kan använda för att enkelt använda film när de väljer filmer som en aktivitet.  Det är länkar till filmer som finns publicerade på andra ställen såsom SVT:s öppna arkiv, Youtube, Vimeo och likande. Vi har lagt in länkar till Mats Ahlby:s gotländska filmer som visar traditioner ifrån Gotland, exempelvis hur agtaken görs, en sojdebränning i Adre och sången en gotländsk sommarnatt. Även fina filmer som Region Gotland publicerat, luciatåg ifrån Solbergaskolan och fysioterapeuten Ellinors filmer som främjar rörelse. Det ska vara lätt att använda!

I Burgsvik på södra Gotland så har familjen Tellström en youtubekanal som heter Cinema Ciceron Gotland. De har gjort fina filmer där de på ett roligt sätt berättar om gotländska seder och bruk. Dessa filmer har vi fått okej att även ladda upp i Televindu så nu finns fler av dem även i Televindu. Ett väldigt kul samarbete som gynnar alla! Personalen slipper reklamen i Youtube och det blir enklare att spela upp filmerna och filmerna kan nu enkelt visas för alla äldre i hela Norden.

 

Skärmklipp ifrån Televindu på Gotland

Kort om Televindu

Televindu används för att väcka minnen och samtal med film som aktivitet. Idag har plattformen mer än 400 tillrättalagda filmer för personer med demens. Att se något du känner igen ger dig ofta en känsla av trygghet. Därför har Televindu ett stort urval av filmer med djur, jordbruk, natur som är lätta att känna igen. 

Genom att veta vad personen gillar och varit med om kan film användas i reminiscensarbetet men också som ren terapi och underhållning. Målet är att förbättra livskvaliteten för de med kognitiv försämring samt bidra till en god miljö för vårdgivare.

Läs mer om Televindu här

2 kommentarer till “Bidra till Televindu”

 1. Det ska bli roligt att hjälpa till med detta från vårt lilla familjeprojekt som vill bevara det ogripbara, alltså gotländska seder och särskildheter. Ladda ner valfria filmer från vår Youtubekanal Cinema Ciceron Gotland.

  Med vänlig hälsning
  och förhoppning om att filmsnuttarna ska bli till glädje. Att de har en hög igenkänningsfaktor har vi erfarit många gånger!

  Ing-Marie Tellström
  Cinema Ciceron Gotland

  1. Stort tack Ing-Marie! Era fina filmer sprider glädje för många. Väldigt fint att höra ni vill bidra och underlätta för personal och de boende genom att tillåta så vi kan lägga in filmerna in i Televindu också.
   Ha en fin dag!

   Vänligen
   Fredrik Westergaard

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *