Wera Welltech https://www.werawelltech.se/ Ett gott liv hela livet Thu, 17 Nov 2022 20:34:11 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.1.1 https://www.werawelltech.se/wp-content/uploads/2021/10/cropped-Wera-Welltech-logga-32x32.jpg Wera Welltech https://www.werawelltech.se/ 32 32 203189847 Hundar mer poppis än katter https://www.werawelltech.se/2022/11/15/hundar-poppis/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hundar-poppis https://www.werawelltech.se/2022/11/15/hundar-poppis/#respond Tue, 15 Nov 2022 10:28:29 +0000 https://www.werawelltech.se/?p=10089 Fler anser sig vara hundmänniska framför kattmänniska. Nära sex av tio föredrar hund framför katt, enligt en undersökning som Folksam gjort. Tydligt är också att hundens popularitet ökar ju äldre vi blir. Över 2 100 personer fick frågan om de föredrar hund eller katt. Fler män än kvinnor föredrar hund, 60 procent mot 55 procent. Gapet mellan… Läs mer »Hundar mer poppis än katter

Inlägget Hundar mer poppis än katter dök först upp på Wera Welltech.

]]>

Fler anser sig vara hundmänniska framför kattmänniska. Nära sex av tio föredrar hund framför katt, enligt en undersökning som Folksam gjort. Tydligt är också att hundens popularitet ökar ju äldre vi blir.

Över 2 100 personer fick frågan om de föredrar hund eller katt. Fler män än kvinnor föredrar hund, 60 procent mot 55 procent. Gapet mellan vad vi föredrar ökar med åldern. I gruppen 56-79 år föredrar 63 procent hund, jämfört med gruppen 14-35 år där det är jämnt lopp, 50 procent.

Det hänger sannolikt ihop med att äldre har mer tid och allt fler skaffar hund när de blir äldre. 

En undersökning som jag gjorde i mitt nätverk på LinkedIn som många svarade på gav samma resultat, dock fanns alternativet ”Båda lika mycket” som var fjärde person valde. Bara en av 100 valde ”Ogillar både hundar och katter”.

 

Enkät linkedin som visar att hund är mest poppis
Diagram - Hundar mest populärt i mitt LinkedIn nätverk.

Mest katter när det gäller digitala terapidjur

När det gäller digitala terapi och sällskapsdjur så är katterna helt klart vanligast på Sveriges äldreboenden. 

Det är cirka 80 % katter och 20 % hundar bland de digitala sällskapsdjuren. I personcentrerad omsorg behöver vi kunna erbjuda båda alternativen.

– Jag tror det beror på att det funnits digitala terapikatter längre  och vi i Sverige var tidiga ut med den digitala terapikatten Justocat på den svenska marknaden. Även Joy For All kom med sina terapidjur var katten först som blev väldigt populär. Hundarna kom senare och vissa återförsäljare har inte tagit in den senaste hunden tex. Även priset på hunden är något högre hos vissa återförsäljare, vi har samma pris på dem..

– När vi breddinförde terapidjuren på Gotland 2019 så fick varje avdelning varsin hund och katt.
Testerna och enkätsvaren visade att båda gjorde väldigt bra nytta.  Läs enkätsvaren här ifrån projektet.

Se Gun när hon får en robothund

Ett digitalt terapidjur är inte bara för personer med demenssjukdomar, utan kan även fungera bra för kognitivt friska personer.
I videon nedan är ett nyhetsinslag när robothunden Roffe flyttade in på ett äldreboendet Pjäsen på Gotland och för Gun:s del innebar det för henne betydligt bättre sömn och mindre oro.

Fokus på skillnaden det gör för den enskilda människan, väldigt fint att se!

/Fredrik Westergaard – Wera Welltech

Inlägget Hundar mer poppis än katter dök först upp på Wera Welltech.

]]>
https://www.werawelltech.se/2022/11/15/hundar-poppis/feed/ 0 10089
Stimulansmedel https://www.werawelltech.se/2022/10/11/stimulansmedel-2022/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=stimulansmedel-2022 https://www.werawelltech.se/2022/10/11/stimulansmedel-2022/#respond Tue, 11 Oct 2022 08:02:25 +0000 https://www.werawelltech.se/?p=9602 Missa inte möjligheten att få statliga stimulansmedel och stöd att utveckla digitala arbetssätt och välfärdsteknik i äldreomsorgen. Totalt sätt är det över 790 miljoner som delas ut! I slutet på september var det fortfarande 40 kommuner som ännu inte ansökt om årets stimulansmedel som SKR delar ut. Alla kommuner har även i år fått ett bidrag att… Läs mer »Stimulansmedel

Inlägget Stimulansmedel dök först upp på Wera Welltech.

]]>

Missa inte möjligheten att få statliga stimulansmedel och stöd att utveckla digitala arbetssätt och välfärdsteknik i äldreomsorgen. Totalt sätt är det över 790 miljoner som delas ut!

I slutet på september var det fortfarande 40 kommuner som ännu inte ansökt om årets stimulansmedel som SKR delar ut.

Alla kommuner har även i år fått ett bidrag att både höja kvalitén för demenssjuka och motverka ensamhet ifrån Socialstyrelsen. Det är hög tid att ansöka om dessa bidrag och använda dem och förbättra kommunens vård och omsorg.

Alla våra tjänster och produkter kan användas till detta och flera av tjänsterna är dessutom enkla att implementera, se längre ner. Först mer info om bidragen och vart de ansöks! 

Statsbidrag 1 - Vidareutveckla äldeomsorgen med digitalisering och välfärdsteknik

Syfte: SKR och regeringen har avtalat om överenskommelse som syftar till att ge kommunerna bättre förutsättningar att verksamhetsutveckla äldreomsorgen genom digitalisering.

Statsbidrag 2 - Öka kvalitet i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom

Syfte: Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att fördela statsbidrag till kommunerna för att motverka ensamhet bland äldre och för ökad kvalitet i vården och omsorgen om personer med demenssjukdom.

Alla våra tjänster och produkter kan användas till detta och flera av tjänsterna är dessutom enkla att implementera.  För abonnemangstjänsterna kan man välja flera år på en gång och på sätt nyttja mer av de stimulansmedel som finns just nu. 

Detta är ett mycket enkelt sätt att höja kvalitén och minska ensamhet för många med hjälp av beprövad välfärdsteknik. Både forskning och vår erfarenhet visar att dessa gör stor skillnad för många personer, men att det passar inte alla. Cirka 60% av svenskarna sägs tycka mer om hundar än katter, på äldreboenden är dock de digitala katter betydligt vanligare.  För att lyckas med personcentrerad omsorg behövs valet finnas att välja hund eller kattNu också helt nya digitala terapi och sällskapsdjur som vi är först i Sverige att erbjuda. Se på robotkatten som ser ut som en Ragdoll och även Walker Squawker fågeln som sätts på rullatorn och hjälper brukaren att minnas att ta den vid sin promenad.

 

Idag 470 anpassade filmer för personer med kognitiv svikt i filmtjänsten Televindu. Senare i höst kommer den få ännu mer digitala aktiviteter med både bildspel, samtalslekar, frågesport och ännu mer stöd för personal att få hjälp att finna lämplig aktivitet för demenssjuka. En lättanvänd och prisvärd tjänst, ni kan använda den på alla surfplattor, tv apparater och även anhöriga kan använda tjänsten i sina enheter när de är på besök. Inga personuppgifter heller så enkel process att installera och man kan ha ett gemensamt konto som man använder. Kan tecknas på flera år med en gång. En tjänst ifrån VilMer

MinMemoria är en levande levnadsberättelse som möjliggör ett bättre personcentrerat bemötande och gör det enklare att skapa mer individuellt aktiviteter. Involverar anhöriga mer och hjälper ny personal och vikarier att lära känna de äldre lättare. Används nu i flera svenska kommuner och privata boenden, se en film ifrån prisbelönta Hattstugan på vår hemsida. Kan tecknas på flera år med en gång. En tjänst ifrån VilMer.

Vill ni ha hjälp, få en demonstration eller offert som passar just er. Ta kontakt eller boka ett möte:

Inlägget Stimulansmedel dök först upp på Wera Welltech.

]]>
https://www.werawelltech.se/2022/10/11/stimulansmedel-2022/feed/ 0 9602
Silviahemmet vill köpa Hattstugan https://www.werawelltech.se/2022/09/15/hattstugan-silviahemmet/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=hattstugan-silviahemmet https://www.werawelltech.se/2022/09/15/hattstugan-silviahemmet/#respond Thu, 15 Sep 2022 08:24:36 +0000 https://www.werawelltech.se/?p=9351 Silviahemmet besökte i tisdags Hattstugan i När på Gotland. Det prisade demensboende startades 1994 av systrarna Jane Lindell Ljunggren och Pia Lindell och har varit ute till försäljning i 2 år då det är dags för ägarna att gå i pension. Nu är det klart att drottningens stiftelse vill köpa Hattstugan. Wilhelmina Hoffman poängterar till Helagotland.se… Läs mer »Silviahemmet vill köpa Hattstugan

Inlägget Silviahemmet vill köpa Hattstugan dök först upp på Wera Welltech.

]]>

Silviahemmet besökte i tisdags Hattstugan i När på Gotland. Det prisade demensboende startades 1994 av systrarna Jane Lindell Ljunggren och Pia Lindell och har varit ute till försäljning i 2 år då det är dags för ägarna att gå i pension. Nu är det klart att drottningens stiftelse vill köpa Hattstugan.

Wilhelmina Hoffman poängterar till Helagotland.se att Silviahemmet är en ideell stiftelse utan vinstintressen.

– Det ska fortfarande vara Hattstugan. Det är viktigt att en sådan fin verksamhet, med boende och personal som trivs så bra, ska få finnas kvar på Gotland.

Drottningen och övriga i Silviahemmets styrelse, Silviahemmets rektor samt koordinator bjöds på kaffe och tårta tillsammans med boende på Hattstugan. 

Wera Welltech och VilMer har ett nära samarbete med Hattstugan och vi ser nu framemot att få utveckla det samarbetet ihop med de nya ägarna.  

Se de fina bilderna ifrån besöket här.

Silvia hälsar på Hattstugan
Fotograf: Yanan Li, Silivahemmet. "Drottningen är ju som hon är, hon gick runt bland pensionärerna och personalen. Hon är ingen som står en bit ifrån, utan hon gick fram och lade sin hand på deras axel. Hon är väldigt fin mot de äldre", säger Hattstugans grundare Jane Lindell Ljunggren.
Fotograf: Yanan Li, Silivahemmet
Fotograf: Yanan Li, Silivahemmet
Silvia och Jane
Fotograf: Yanan Li, Silivahemmet. Drottning Silvia besökte Hattstugan. Bredvid henne står en av boendets grundare Jane Lindell Ljunggren.
Fikastund på Hattstugan
Fotograf: Yanan Li, Silivahemmet. Längst bak i bild syns grundarna Pia Lindell och Jane Lindell Ljunggren. Till vänster syns socialnämndens ordförande Rolf Öström, som står bredvid Silviahemmets rektor Wilhelmina Hoffman. Vid bordet sitter landshövding Anders Flanking.
Silvia på hattstugan
Fotograf: Yanan Li, Silivahemmet. Drottning Siliva besökte demensboendet Hattstugan i När. Här sitter hon bredvid Mari Ann Olovsson.

Inlägget Silviahemmet vill köpa Hattstugan dök först upp på Wera Welltech.

]]>
https://www.werawelltech.se/2022/09/15/hattstugan-silviahemmet/feed/ 0 9351
Webbinar – Digitala sällskapsdjur https://www.werawelltech.se/2022/08/17/webbinar-digitala-terapidjur/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=webbinar-digitala-terapidjur https://www.werawelltech.se/2022/08/17/webbinar-digitala-terapidjur/#comments Wed, 17 Aug 2022 10:02:13 +0000 https://www.werawelltech.se/?p=9165 Detta webbinariet har redan varit men du kan se det genom att få länk på mailen genom att klicka på knappen här under! Klicka här för att se de det inspelade webbinariet Live demo och webbinar online – digitala sällskapsdjur  Välkomna till en timmes presentation av digitala sällskapsdjur fredagen 9:e september. Många använder idag robotkatterna och hundarna… Läs mer »Webbinar – Digitala sällskapsdjur

Inlägget Webbinar – Digitala sällskapsdjur dök först upp på Wera Welltech.

]]>

Detta webbinariet har redan varit men du kan se det genom att få länk på mailen genom att klicka på knappen här under!

Live demo och webbinar online – digitala sällskapsdjur 
 
Välkomna till en timmes presentation av digitala sällskapsdjur fredagen 9:e september.
 
Många använder idag robotkatterna och hundarna inom sin omsorg med framgång och forskningen har gett tummen upp om man använder dem med personens bästa i fokus. Vi visar live hur Joy For Alls populära katter och hundar fungerar och svarar på frågor, men också visning av en helt ny katt som vi är först ut i Norden att kunna visa som ser ut som en Ragdoll.
2019 var jag med om ett breddinförande bland äldreboenden på Gotland som jag delar med mig positiva och negativa erfarenheter utav. 
 
Varmt välkomna för en glädjefylld timme!
 
Fredrik Westergaard
 
PS. Skicka gärna inbjudan till fler som kan tänkas vara intresserade till webbinar digitala sällskapsdjur

Agenda:

Datum och plats :

MetaCat
Ny robotkatt som ser ut som den populära rasen Ragdoll

Inlägget Webbinar – Digitala sällskapsdjur dök först upp på Wera Welltech.

]]>
https://www.werawelltech.se/2022/08/17/webbinar-digitala-terapidjur/feed/ 2 9165
Minnesvärt: Anhöriga kan nu få tillgång till levandsberättelsen https://www.werawelltech.se/2022/08/17/minnesvart-om-levnadsberattelse/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=minnesvart-om-levnadsberattelse https://www.werawelltech.se/2022/08/17/minnesvart-om-levnadsberattelse/#respond Wed, 17 Aug 2022 09:50:48 +0000 https://www.werawelltech.se/?p=9142 I senaste numret av tidningen Minnesvärt så är det en artikel i ett uppslag som handlar om digitaliseringen av levnadsberättelsen på demensboendet Hattstugan. Även om hur digitala sällskapsdjur kan gör nytta inom omsorgen och hur viktigt det är att förenkla och förbättra för alla inblandade. I  synnerhet för den som behöver omsorg och då genom att… Läs mer »Minnesvärt: Anhöriga kan nu få tillgång till levandsberättelsen

Inlägget Minnesvärt: Anhöriga kan nu få tillgång till levandsberättelsen dök först upp på Wera Welltech.

]]>

I senaste numret av tidningen Minnesvärt så är det en artikel i ett uppslag som handlar om digitaliseringen av levnadsberättelsen på demensboendet Hattstugan. Även om hur digitala sällskapsdjur kan gör nytta inom omsorgen och hur viktigt det är att förenkla och förbättra för alla inblandade. I  synnerhet för den som behöver omsorg och då genom att jobba personcentrerat. 

Alzheimer Sverige

Alzheimer Sverige är en rikstäckande patient- och anhörigorganisation som grundades 1986. Det för att ge råd och stöd till personer med Alzheimers sjukdom, och andra kognitiva sjukdomar, samt deras närstående. De underlättar och skapar bra förutsättningar för att alla med kognitiva sjukdomar. Det så de  ska kunna fortsätta leva sitt vanliga liv så länge det är möjligt. En vision vi på Wera Welltech fullt ut delar. 

Många har demenssjukdomar

Idag lever drygt 160 000 svenskar med Alzheimers eller någon annan svår kognitiv sjukdom. Varje år får ytterligare 25 000 personer en diagnos och mörkertalet är enormt. Lågt räknat är ca 600 000 personer närstående och räknar man även in vård och omsorgspersonal så är det över en miljon människor som direkt berörs av de kognitiva sjukdomarna. Alzheimer Sverige finns för att ge råd och stöd och arbetar för att skapa så god livskvalitet som möjligt under sjukdomstiden. De ger exempelvis telefonrådgivning där både patienter och anhöriga kan vända sig till helt kostnadsfritt. De jobbar med opinionsbildning, både nationellt och internationellt. Tidningen Minnesvärt skickas ut gratis till alla medlemmar. 
Läs om digital levnadsberättelse i senaste numret.

Bli gärna medlem och stötta deras arbete, det kostar endast 200 kr men gör stor skillnad. Bli medlem här: https://www.alzheimersverige.se/bli-medlem/

 

Minnesvärt uppslag

Här kan ni läsa hela numret 2022 nummer 2 där det är en artikel om Hattstugan, VilMer och djur som sprider trygghet och glädje på sidan 12 till 13. 

Alzheimers sjukdom lämnar ingen oberörd. 
Stöd jakten på nya genombrott – ge en gåva till hjärnforskningen.

Digital levnadsberättelse såsom MinMemoria underlättar!

Inlägget Minnesvärt: Anhöriga kan nu få tillgång till levandsberättelsen dök först upp på Wera Welltech.

]]>
https://www.werawelltech.se/2022/08/17/minnesvart-om-levnadsberattelse/feed/ 0 9142
Webbinar – Skapa digitaliseringsplan https://www.werawelltech.se/2022/08/01/webbinar-skapa-digitaliseringsplan/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=webbinar-skapa-digitaliseringsplan https://www.werawelltech.se/2022/08/01/webbinar-skapa-digitaliseringsplan/#respond Mon, 01 Aug 2022 12:08:28 +0000 https://www.werawelltech.se/?p=8819 Se webbinariet i efterhand: Ladda hem presentation Presentationsfil här i pdf Vill ni ta del av erbjudandet och ta del av alla 150 dokument som jag samlat in?  – Ta kontakt. Varmt välkomna på nästa webbinar den 9:e september: Webbinar – Digitala Sällskapsdjur Referenser Region Gotlands digitaliseringsplan (pdf) E-hälsa och välfärdsteknik i kommunerna 2021socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/artikelkatalog/ovrigt/2021-5-7384.pdf IKEA vision och… Läs mer »Webbinar – Skapa digitaliseringsplan

Inlägget Webbinar – Skapa digitaliseringsplan dök först upp på Wera Welltech.

]]>

Se webbinariet i efterhand:

Ladda hem presentation

Presentationsfil här i pdf 
Vill ni ta del av erbjudandet och ta del av alla 150 dokument som jag samlat in?  – Ta kontakt.

Varmt välkomna på nästa webbinar den 9:e september: 
Webbinar – Digitala Sällskapsdjur

Referenser

Välkomna på webbinare

På e-hälsomässan Vitalis 2022 höll jag en uppskattad och välbesökt föreläsning om att skapa en digitaliseringsplan i 5 steg.
Nu erbjuder jag fler få ta del av presentationen genom att hålla ett gratis webbinar den 30:e augusti kl 8:30-9:00. Webbinariet riktar sig främst till social och omsorgsförvaltningen inom en kommun, men det finns mycket information som är generell och gör att det passar alla organisationer som vill skapa en digitaliseringsplan. 

Sammanfattning om webbinaret

Att skapa en plan för digitalisering och verksamhetsutveckling behöver inte vara så svårt.
Genom att strukturerat arbeta genom 5 steg får den egna förvaltningen/kommunen en digitaliseringsplan som ni kan utgå ifrån som gör det tydligt vilka aktiviteter och projekt som är planerade det kommande året/åren.

Fredrik arbetade som utvecklingsledare på Region Gotland och under 2019 arbetade de fram en digitaliseringsplan inom socialförvaltningen. Planen visade vilka större aktiviteter och projekt som var planerade inom förvaltningen och den prioritering som rådde mellan projekteten. Varje aktivitet fick en skattning av nyttan genom att klassa genomförbarhet och angelägenhet. Socialförvaltningens arbete spred sig till övriga förvaltningar och nu har varje förvaltning sin egna digitaliseringsplan och centralt finns en övergripande plan. 

Denna arbetsgång är nu konkretiserad i en modell som kan genomföras i 5 steg vilket presenteras, se längre ner för alla steg med kort info. Ska Sverige bli bäst i världen på e-hälsa behöver vi alla organisationer digitaliseringsplaner för att planera, implementera och nyttja digitaliseringens möjligheter. 

Datum och plats :

Digitaliseringsplan i 5 steg

Steg 1 – Visionen 

Visionen och de strategiska planerna och målen är utgångspunkten i en bra plan för digitalisering. Utan att veta visionen, målen och riktningen kommer inte digitaliseringsaktiviteterna följa en röd tråd. Visionen behövs förankras och fastställas. 

Steg 2 – Kartläggning

Få upp alla önskade aktiviteter/projekt på kartan. 
Detta kan ske på olika sätt, innovationsguiden ger stöd och tex en workshop i ledningsgruppen ger ett väldigt bra utgångsmaterial. 

Steg 3 – Nyttoskattning

Nyttan uppskattas, angelägenhet och genomförbarhet bedöms. 
Genom att göra detta för alla projekt och aktiviteter får förvaltningen en översikt vad som bör och önskas göra, vad som skapar mest nytta

Steg 4 – Prioritera och Besluta.

Underlaget och planen fastställs genom att prioritera och besluta vilka aktiviteter och projekt som ska göras. 

Steg 5 – Genomför och följ upp och revidera. 

Planen fastslås av ledningen och av nämnden,  men sen är det upp till förvaltningen att följa upp och förbättra planen under året. 
Genom ett strukturerat sätt med återkommande aktiviteter blir arbetet enklare och ny plan för kommande år enklare att fastställa. 

Modellen använder sig av mallar och metoder ifrån SKR:s innovationsguiden och nyttokalkyl ifrån digitaliseringsmyndigheten DIGG. Mallarna i sig kan upplevas komplexa men de behöver inte de vara utan det räcker med att processledaren har god kunskap av dem för att facillera ett bra resultat.

Varmt välkomna!
Fredrik Westergaard – Wera Welltech

Fredrik Westergaard - WeraWelltech

Lyssna på podden Äldreomsorgsnördarna

I juli månads avsnitt av äldreomsorgsnördarna träffade jag Linda och Mattias och pratade om hur man kan skapa en digitaliseringsplan.  Lyssna på avsnittet där för att få inblick i vad webbinariet kommer handla om:  5 steg till en framgångsrik digitalisering (podbean.com)

Inlägget Webbinar – Skapa digitaliseringsplan dök först upp på Wera Welltech.

]]>
https://www.werawelltech.se/2022/08/01/webbinar-skapa-digitaliseringsplan/feed/ 0 8819
Sommarerbjudande terapidjur https://www.werawelltech.se/2022/06/10/sommarerbjudande/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sommarerbjudande Fri, 10 Jun 2022 12:12:15 +0000 https://www.werawelltech.se/?p=8657 Sommarerbjudande! Vi erbjuder nu i sommar 2022 större paket av digitala terapidjur för kommuner och äldreboenden. Vi tror på att dessa djur gör störst nytta om de finns utspritt i verksamheterna och brukare får lätt tillgång till sitt favoritdjur. Vissa tycker om hundar och vissa tycker om katter. Djur betyder mycket för oss människor. När… Läs mer »Sommarerbjudande terapidjur

Inlägget Sommarerbjudande terapidjur dök först upp på Wera Welltech.

]]>
Sommarerbjudande!

Vi erbjuder nu i sommar 2022 större paket av digitala terapidjur för kommuner och äldreboenden.
Vi tror på att dessa djur gör störst nytta om de finns utspritt i verksamheterna och brukare får lätt tillgång till sitt favoritdjur. Vissa tycker om hundar och vissa tycker om katter.

Djur betyder mycket för oss människor. När den kognitiva förmågan sviktar och personen inte längre klarar av att ta hand om det egna djuret blir det tomt. Eller om personen flyttar in på ett boende och djuret inte kan följa med. Då kan det vara ett bra alternativ med en interaktivt robotdjur som kan få den enskilda personen att må bättre. 

De digitala terapidjuren betyder mycket för dem som får en stund med dem.
De minskar oro och skapar trygghet.
Väcker minnen och möjliggör ett gott positivt samtal.

Jag har själv fått feedback att personer inte längre behöver läkemedel mot ångest och oro. Att oroliga personer med sömnsvårigheter helt plötsligt sover tryggt hela natten. Det blir lugnare på avdelningen och underlättar för personalen och därmed alla som bor där.

Det finns massa forskning och evidens vilken nytta de gör. Ibland räcker det dock att se på sig själv. Glädje smittar! 

Varför vi också har gjort större paket är att jag tror på breddinförande av välfärdsteknik.
Det är då som det verkligen gör skillnad.

Bästa sommarhälsningar

Fredrik Westergaard på Wera Welltech

Villkor:
I webshopen kan ni göra beställning och ange koden ”SOMMAR-15” för att få 15 % rabatt. Detta gäller endast katt och hundpaketen. 
Beställ under juni 2022, få leverans i augusti-september till önskad adress. 
Det går bra att maila in beställning också till info@werawelltech.se 

Se filmen nedan där Gun på äldreboendet Pjäsen fått en robothund.

Inlägget Sommarerbjudande terapidjur dök först upp på Wera Welltech.

]]>
8657
Podd – Att införa teknik med människan i centrum https://www.werawelltech.se/2022/06/09/podd-aldreomsorgsnordarna/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=podd-aldreomsorgsnordarna https://www.werawelltech.se/2022/06/09/podd-aldreomsorgsnordarna/#respond Thu, 09 Jun 2022 07:09:21 +0000 https://www.werawelltech.se/?p=8607 Kan man spela in ett poddavsnitt utomhus, i en botanisk trädgård, med koltrastens sång som bakgrund? Ja, det kan man! Linda och Mattias drog till Gotland några dagar i maj 2022 (bästa tiden på året) för att se vad “öjn” hade att erbjuda inom vårt intresseområde. Lyssna när vi intervjuar Fredrik Westergaard på Wera Welltech.… Läs mer »Podd – Att införa teknik med människan i centrum

Inlägget Podd – Att införa teknik med människan i centrum dök först upp på Wera Welltech.

]]>

Kan man spela in ett poddavsnitt utomhus, i en botanisk trädgård, med koltrastens sång som bakgrund? Ja, det kan man! Linda och Mattias drog till Gotland några dagar i maj 2022 (bästa tiden på året) för att se vad “öjn” hade att erbjuda inom vårt intresseområde.

Lyssna när vi intervjuar Fredrik Westergaard på Wera Welltech. Med lång erfarenhet av diverse IT-projekt och införande av välfärdsteknik i äldreomsorg, så har han mycket värdefull kunskap att dela med sig av. Ett citat som kommer bli bevingat är: “IT har inget värde om det inte skapar värde för människan”. Och med det som utgångspunkt så resonerar vi om spännande teknik som verkligen sätter människan i centrum, även när hen har blivit äldre.

Lyssna på avsnittet här.

Inlägget Podd – Att införa teknik med människan i centrum dök först upp på Wera Welltech.

]]>
https://www.werawelltech.se/2022/06/09/podd-aldreomsorgsnordarna/feed/ 0 8607
Robotfågel – sällskap ihop med rollatorn https://www.werawelltech.se/2022/05/26/robotfagel/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=robotfagel https://www.werawelltech.se/2022/05/26/robotfagel/#respond Thu, 26 May 2022 11:47:29 +0000 https://www.werawelltech.se/?p=8092 Det amerikanska företaget Ageless Innovation som gör de populära robothundarna och robotkatterna har nu lanserat en nyhet: En liten robotfågel!  Glada, vackra och utformade animatroniska fåglar som är perfekta rullatortillbehör och är designade för att påminna äldre om att använda sina rullatorer. Fågeln heter ”Walker Squawker”  och den kan fästas på rullatorns handtag och fungera som ett… Läs mer »Robotfågel – sällskap ihop med rollatorn

Inlägget Robotfågel – sällskap ihop med rollatorn dök först upp på Wera Welltech.

]]>

Det amerikanska företaget Ageless Innovation som gör de populära robothundarna och robotkatterna har nu lanserat en nyhet: En liten robotfågel! 

Glada, vackra och utformade animatroniska fåglar som är perfekta rullatortillbehör och är designade för att påminna äldre om att använda sina rullatorer.

Fågeln heter ”Walker Squawker”  och den kan fästas på rullatorns handtag och fungera som ett slags sällskap när användaren är ute och går med sin rullator. När rullatorn förflyttas kommer fågeln att börja kvittra och spela upp olika sånger vilket kan vara lite uppmuntrande att höra när man är ute och rör på sig. Fågeln kan man även ta bort ifrån rullatorn och reagera när man talar till den och klappar den.

 

Det är 93-åriga Rita Melone som är uppfinnaren

Företaget Ageless Innovation har skapat en inkubator där de låter äldre personer vara med i utvecklingen av nya produkter. De lanserade deras inkubator i mars 2020, precis innan pandemin. Den första produkten är nu klar och det är 93:åriga Rita Melone som fick igenom sin idé. Hon har klarat sig hela livet utan sin rollator men hon har nu behov av den men glömmer lätt den. 

 

””After more than 90 years of walking without assistance, I would often forget to use my walker. Walkers can be so cumbersome and dull – I wanted to create a device that would make the experience more fun and enjoyable for me and my friends. I thought to myself ‘what could be better than having a cute little feathered friend to come along for the ride?”

Ageless Innovation hjälpte till att förverkliga iden och nu i sommar 2022 är det planerat det finnas Walker Squaker finnas till försäljning. Otroligt kul! 
Wera Welltech kommer ha den så fort som den är släpps och redan nu går den att förbeställa i vår webshop.

Se en underbar film där Rita berättar mer

Olika lägen och användningsområden

Jag svarar på din beröring och röst.

Pressa svansen så sjunger jag.
Vill du ha en annan låt?
Kläm svansen så slutar jag sjunga.
Kläm igen för en ny låt.

Fäst din följeslagare på en rollator. De
mer du går, desto fler sånger kommer jag att sjunga!
Jag sjunger 10 sånger!

Efter xx av icke-aktivering går jag in viloläge. Väck mig senast xxx

Rita and Walker Squawker

Två varianter

Två robotfåglar som kan sättas på rullator

De finns i två varianter, Blåskrika och Röd Cardinal. Två vanliga fågelsorter i Nordamerika

Mer info på JoyForAll:s hemsida.

Inlägget Robotfågel – sällskap ihop med rollatorn dök först upp på Wera Welltech.

]]>
https://www.werawelltech.se/2022/05/26/robotfagel/feed/ 0 8092
Levnadsberättelsen kan bli mer levande https://www.werawelltech.se/2022/04/07/levnadsberattelse/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=levnadsberattelse https://www.werawelltech.se/2022/04/07/levnadsberattelse/#respond Thu, 07 Apr 2022 08:16:58 +0000 https://www.werawelltech.se/?p=6832 Vad menas med ”levnadsberättelse”? En persons levnadsberättelse används för att kunna ge personer en personcentrerad vård och omsorg. Personcentrerad omvårdnad innebär att personen, och inte sjukdomen, sätts i fokus och att vården och omsorgen tar utgångspunkt i personens upplevelse av sin verklighet. Speciellt viktigt är en dokumenterad levnadsberättelse för personer med demenssjukdomar som behöver hjälp… Läs mer »Levnadsberättelsen kan bli mer levande

Inlägget Levnadsberättelsen kan bli mer levande dök först upp på Wera Welltech.

]]>

Vad menas med "levnadsberättelse"?

En persons levnadsberättelse används för att kunna ge personer en personcentrerad vård och omsorg. Personcentrerad omvårdnad innebär att personen, och inte sjukdomen, sätts i fokus och att vården och omsorgen tar utgångspunkt i personens upplevelse av sin verklighet.

Speciellt viktigt är en dokumenterad levnadsberättelse för personer med demenssjukdomar som behöver hjälp att minnas, för utan minnet, vem är personen egentligen då?
Här behöver vi runt den sjuke hjälpa personen! Detta gäller både anhöriga, vänner och personalen inom omsorgen. 

Därför uppmuntras personen med demenssjukdom, ofta tillsammans med anhöriga, att berätta om sig själv och sitt liv för att underlätta förståelsen för personens livsmönster, värderingar och preferenser. Detta dokumenteras i form av en levnadsberättelse och sker oftast idag genom att fylla i en pappersmall som sen lämnas till personalen inom äldreomsorgen.

Hur används informationen?

Informationen i levnadsberättelsen ger en god bild av vem personen är och har varit.
Detta ger vård- och omsorgspersonalen en möjlighet att inta personens perspektiv, det vill säga få en 
förståelse för hur personen med demenssjukdom kan tänkas uppfatta världen och den specifika situationen. Det är väldigt viktig information i bemötandet.
Personens upplevelse av omgivningen och olika situationer kan förändras över tid. Det gör att informationen behövs kompletteras och uppdateras löpande, allteftersom livet framskrider och vara levande och uppdaterad information. 

De flesta av landets demensboenden använder levnadsberättelserna som ett underlag i framtagandet av genomförandeplaner. Nästan var fjärde demensboende anger dock att det bara sker ibland, sällan eller till och med aldrig enligt information hos Socialstyrelsen.
Det är också vanligt att levnadsberättelsen används i det dagliga arbetet, till exempel i samtal med den enskilde. Många använder också levnadsberättelsen för att undvika svåra situationer som kan kopplas till beteendemässiga och psykiska symtom vid demens, det är det som förkortas ”BPSD”. Den kunskap om personen som levnadsberättelsen ger underlättar bemötandet, och kan bidra till att förhindra så kallade konfliktsituationer.

Två tredjedelar av demensboendena anger att levnadsberättelsen används i samband med introduktion av ordinarie personal. Det är något ovanligare att de används vid introduktion av extra personal, som till exempel timvikarier.
Levnadsberättelserna används i begränsad utsträckning i kontakter med andra vårdgivare, som till exempel akutmottagningar eller andra sjukhusverksamheter.
Ungefär hälften av demensboendena anger att de använder levnadsberättelserna vid andra tillfällen, till exempel i samband med vårdplanering.

Levnadsberättelsen användning vid demensboende

Hittills sker det mesta på papper

Idag sker dokumentationen skriftligt på papper och lämnas till hemtjänsten, dagverksamheten eller till äldreboendet när personen flyttar in. Detta i en stressig situation i livet när personen flyttar hemifrån och lämnar sin maka/make och barnen (om det finns sådana) som redan då har mycket att att hjälpa till med och tänka på. 

Informationen på pappret används sen när genomförandeplanen görs, aktiviteter planeras, miljöanpassningar görs.

Dokumentationen ligger sen  till grund till hur hur miljön planeras kring den nyinflyttade, hur hen ska bli bemött, vilka aktiviteter som personalen ska hjälpa personen att göra. 

Socialstyrelsen vill att alla har en levnadsberättelse

Socialstyrelsen anser att levnadsberättelsen är så viktig information att få in och har med det i sina Nationella riktlinjer. De har satt en indikator, ett mätvärde,  på att över 98% av patienterna ska ha en dokumenterad levnadsberättelse. Detta både för personer som bor hemma och i särskilt boende.
De motiverar nivån på indikatorn att den dokumenterade levnadsberättelsen är ett centralt verktyg för att nå en personcentrerad omvårdnad. Och därför bör alla personer med demenssjukdom – både i ordinärt och särskilt boende – ha en sådan. 

I undantagsfall kan en levnadsberättelse få saknas, till exempel när en person i ett sent stadium av demenssjukdomen precis har flyttat in på särskilt boende. Det kan också vara så att anhöriga saknas eller av någon anledning inte kan eller vill medverka. Detta motiverar varför målnivån är 98 % istället för 100 %. 

I kvalitetsregistret ”SveDem” så har de moduler för särskilt boende respektive kommunal hemsjukvård med omsorgsinsatser. I de modulerna finns det dokumenterat om levnadsberättelsen är g
runden för vårdens och omsorgens utformande. Underlaget är inte så stort då det 2018 var 1256 registrerade individer, men en bra indikator på vart som är praksis idag. Endast 76% har levnadsberättelsen som grund. Runt 1 av 4 som bor på särskilt boende har det inte.

I ordinärt boende är det ännu sämre. En enkät som Socialstyrelsen gjort 2017 så säjer 42% av utförarna att de aldrig hämtar in levnadsberättelsen. Här är det runt 2 av 3 som inte har någon. 
Det finns en stor förbättringspotential! 

Levnadsberättelsen hämtas in

Förbättra för personen, anhöriga och personal genom att göra på nya sätt

Digitalisering av levnadsberättelsen innebär delvis att tänka nytt och möjliggör att utveckla hela processen kring hur verksamheten jobbar med levnadsberättelsen och jobbar med personcentrerad omsorg. Det är inte bara en ”digital” levnadsberättelse. 
Det finns kommuner som numera erbjuder sina medborgare att skriva levnadsberättelsen digitalt i en e-tjänst på deras hemsida. Sen används informationen och lagras digitalt verksamhetssystemet. Det är ett stort steg åt rätt riktning, det möjliggör att snabbt få in informationen och långsam postgång med papper behövs inte tas hänsyn till. Det blir lätt att läsa och kopiera informationen och återanvända den i genomförande planerna.

Digitalisera och utveckla användandet av levnadsberättelsen

En lösning som tar användningen av levnadsberättelsen ett stort steg vidare är verktyget MinMemoria ifrån företaget VilMer. Det möjliggör mycket mer än en bara en ”digital” levnadsberättelse. Här kan anhöriga eller personen själv få möjligheten att dokumentera levnadsberättelsen och helst görs av personen själv tidigt i sjukdomsförloppet. Informationen kan då följa personen och vara tillgänglig för hemtjänst, dagverksamhet, korttidsboende och särskilt boende. Alla får tillgång till samma information och det blir lätt att uppdatera och underhålla berättelsen, den blir levande.

Levnadsberättelsen kompletteras och uppdatera allteftersom och det som viktigt i personens liv lyfts fram. Fler anhöriga och vänner bidrar, bilder och filmer kan användas i omsorgen. Bilder som är ett väldigt bra sätt att minnas och samtala kring.
Informationen blir lättillgänglig för de som behöver den såsom arbetsterapeuter, omsorgspersonal och de behöver inte leta efter papper i brukarens rum eller inlåsta i ett kassaskåp.  

Det går att kommunicera med anhöriga och visa vad sker på boendet och skicka meddelanden och bilder. Anhöriga kan skicka bilder och häsningar till sin kära och tillsammans kan nätverket runt personen vara levande. 
Nyanställda och vikarier kan enkelt använda informationen för att lära känna personen som de ska vårda och ge omsorg till. 
Det är ett sätt att involvera hela nätverket runt personen på helt nytt sätt.

Läs en historia om Mari Ann på demensboendet Hattstugan här som var först i Sverige att använda MinMemoria.

Exempel på digital levnadsberättelse

Profil i MinMemoria

I en digital levnadsberättelse såsom MinMemoria är det lätt att få med det mest väsentliga i en persons liv och sen är det enkelt att uppdatera och lägga till nytt som kommer fram och är viktigt att känna till. 
I verktyget finns personuppgifter, familj och vänner, information om personligheten, intressen och egenheter som är viktiga för personalen att känna till. Tillgång till berättelser, bilder och filmer.  Det går även länka till musik på Spotify som personen tycker om att lyssna på, filmer i Televindu eller på Youtube. 
Det ska vara lätt för personalen att ge omsorg och använda informationen som finns i livshistorien. Det skapar trygghet och glädje för alla inblandade. 

5 anledningar att digitalisera levnadsberättelsen: 

Här kommer 5 anledningar varför digitalisering av levnadsberättelsen är att föredra mot att hålla på med papper:

 

1. En levande levnadsberättelseMycket lättare att uppdatera och hålla aktuell och levande, vi kan involvera fler anhöriga som vill kan bidra och även ta del av levnadsberättelsen. Alla är vi någon livet ut. 

2. Involvera anhöriga mer i omsorgen. Personalen kan skicka meddelande och bilder till och från anhöriga på ett säkert sätt. Även anhöriga och vänner kan skicka hälsningar med bilder och minnen till sin person som bor på äldreboendet. Bilder och information som sen kan användas så omsorgen blir ännu mer personanpassad.

3. Anhöriga får bättre insyn och förståelse hur deras kära har det i vardagen och personal får visa sitt fina arbete de gör. Det lugnar anhöriga och personalen blir sedda.

4. Bilder kan användas för att väcka minnen och skapa positiva samtal och minska oro.
Att sätta sig ner en stund och se på bilder tillsammans istället för att ge en ångestdämpande tablett har många fördelar.

5. Det blir lätt för nyanställda och vikarier att lära känna de boende då de enkelt kan läsa om vad som är viktigt för vad och en. Idag är detta en stor utmaning för tex sommarvikarier då de får en alldeles för dålig kännedom om personernas levnadshistorier när de ska hand om personerna. 

 

Andra resurser

Kommunerna har också sina egna levnadsberättelsemallar och demensförbundet har en fin mall här med livhistorien. Det är ett bra exempel på vad som kan skrivas i en levnadsberättelse.

Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter har tagit fram Livsboken som är likt levnadsberättelsen information där du som person talar om för andra hur  du vill ha det när du inte längre kan förmedla dina tankar själv. 

Gun med hund

Inlägget Levnadsberättelsen kan bli mer levande dök först upp på Wera Welltech.

]]>
https://www.werawelltech.se/2022/04/07/levnadsberattelse/feed/ 0 6832